Den förskingringsmisstänkte KD-politikern har i dag en skuld på en miljon hos Kronofogden. Foto: TT

Kronofogden har jagat KD-politikern för miljonskuld – i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Den förskingringsmisstänkte KD-politikern i Karlskrona har i dag en skuld på en miljon hos Kronofogden. Men under tio år har myndigheten inte kunnat driva in skulden eftersom tillgångar har saknats och saknas. Ändå planerade Karlskrona kommun en affär med mannen.

Det är två skulder som förräntat sig under åren hos Kronofogden och som nu är uppe i över en miljon kronor.

Den ena skulden är från 2010 och fordringsägare är myndigheten själv – som försökt in driva in kostnaderna för en vräkning från hans dåvarande bostad.

Misstänkt förskingring

Den andra skulden är tio år gammal och är nu uppe i drygt 990.000 kronor. Fordringägare är ett faktureringsföretag i Lund. Dit vände sig den förskingringsmisstänkte politikern för att få förskottsbetalning på fakturor.

– Det är många och framförallt hantverkare som använder den tjänsten. Vi betalar fakturorna i förskott, sköter administrationen och tar sedan in pengarna från slutkunden, säger Tomas Söderblom, på Söderbloms Factoreringstjänst i Lund.

Fanns inga slutkunder

Men när det gäller den nu misstänkte politikern fanns det ingen slutkund och faktureringsföretaget som betalade ut förskotten till mannen hade således inga kunder att hämta in pengar hos.

– Vår bild är att det handlade om förfalskade fakturor, säger Tomas Söderblom, som dock aldrig gjorde någon polisanmälan utan i stället vände sig direkt till Kronofogdemyndigheten.

Sedan många år har Lundaföretaget haft mannen på långtidsbevakning men några utmätningsbara tillgångar har aldrig funnits. Kronofogdens senaste utredning kring politikerns ekonomi är från februari 2016 och då konstaterades att mannen helt saknade tillgångar av värde.

– Vi har inte hört av honom på många, många år. Men plötsligt i december fick vi ett mejl från mannen som skrev att han ville nå en uppgörelse eftersom han skulle ställa upp som politiker. Sedan har vi inte hört mer och några pengar har vi inte fått, säger Tomas Söderblom.

Hansson kritisk

Som SVT Nyheter Blekinge berättade i går hade kommunen långtgående planer på en miljonaffär med politikern. Efter avslöjandet om misstänkt förskingring stoppades planerna under torsdagen.

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) är starkt kritisk till att det inte gjort någon bakgrundskontroll på KD-politikern.

– Jag trodde att vårt folk på mark- och exploatering gör någon form av prövning innan man skriver fram ett ärende. Men nu måste vi se över våra interna rutiner i samband med markförsäljningar och markförvärv. Det är absolut nödvändigt att göra kontroll av kreditvärdigheten av de vi gör affärer med, säger Patrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet