Försvarsadvokat Thomas Martinson och kammaråklagare Joel Holmgren. Foto: SVT

Misstänkte storbedragaren häktad

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen häktades den misstänkte storbedragaren. Han har sedan november suttit i marockanskt häkte i väntan på att bli utlämnad till svenska myndigheter. Nu sitter han häktad i väntan på att åtal väcks.

Grunden för häktning är att den 29-årige mannen på sannolika skäl misstänks för 96 fall av grovt bedrägeri, flera fall av olaga hot, grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott. Han kom nyligen hem till Sverige efter att ha suttit häktad i Marocko sedan november.

Han häktades i sin frånvaro den 18 december, men det var först i torsdags som han utlämnades till Sverige och kunde gripas på svensk mark. Häktningsskälen är att mannen misstänks fortsätta sin brottsliga bana eller undanröja bevis.

Storbedragaren i Blekinge

Enligt åklagare Joel Holmgren så handlar det om ungefär 85 miljoner kronor som 29-åringen ska ha lurat till sig, vilket gör det till ett av de största bedrägerimålen någonsin i Sverige. Försvarsadvokat Thomas Martinson säger att hans klient nekar till anklagelserna. Måndagens häktningsförhandling var första tillfället då han träffade 29-åringen.

– Jag ska ner till häktet nu och bekanta mig lite med honom, säger advokat Thomas Martinson.

Åtal kan dröja

Åtal ska vara väckt senast den 20 augusti, något som åklagare Joel Holmgren menar är osannolikt. Han pekar på att det är en omfattande utredning där det också kan påbörjas ett fall i hovrätten där den misstänkte måste kunna närvara och försvara sig, vilket tar tid och energi.

– Sen får man naturligtvis ha förståelse för att han har vistats i marockanskt häkte under andra förhållanden än man gör i Sverige. Rent mänskligt är frågan hur många förhör han kan delta i, säger åklagare Joel Holmgren. 

Måndagens häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar med anledning av att det finns andra misstänkta i fallet.

– Vi vill inte att de ska få kännedom om exakt vad vi vet, säger Joel Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet