Den livstidsdömde mannen avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten. Foto: Per Knutsson/TT

Mördare spottade vakt i ansiktet – döms för ofredande

Publicerad

Den livstidsdömde mördaren blev frustrerad när vakterna försökte tvinga in honom på hans avdelning på Kumlaanstalten, och spottade en av dem i ansiktet. Nu döms han för ofredande.

Mannen dömdes till livstids fängelse 2022 efter att tillsammans med en kvinna ha mördat en äldre man i hans hem utanför Rödeby i Karlskrona.

Men redan i början av sin fängelsevistelse har han tilldelats flera varningar för olika händelser. I mars 2022, strax efter att livstidsdomen vunnit laga kraft, gick han till angrepp mot tre vakter som försökte tvinga in honom på hans avdelning på Kumlaanstalten.

Under tumultet som uppstod spottade han en av vakterna i ansiktet.

– Det kändes kränkande och olustigt. Man känner sig äcklad. Vet ju inte vad klienten eventuellt har för sjukdomar, säger vakten i förhör.

Nu döms mannen ofredande. Eftersom han redan är dömd till livstids fängelse får han ingen påföljd, mer än att han ska betala skadestånd till vakten på 5000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.