Vänner och anhöriga skapade en minnesplats utanför p-huset i Karlshamn, där 23-åringen sköts till döds på onsdagen. Foto: SVT/Jerker Hagman

Mordoffrets föräldrar: ”Allt är drogernas fel”

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man som sköts ihjäl i ett p-hus i Karlshamn i onsdags har en lång historia av kriminalitet och missbruk. Hans föräldrar beskriver dock hur de under flera års tid kämpat för att få hjälp att bli kvitt missbruket, men till ingen nytta.

– Allt är drogernas fel, säger pappan.

Mamman berättar för SVT Nyheter Blekinge hur 23-åringen först kom i kontakt med drogerna redan vid 15 års ålder. Det började med cannabis, men mot slutet blev oxycontin hans främsta drog. Mamman beskriver hur de sökte hjälp hos flera olika vårdinrättningar och myndigheter, men menar att de bara slussades runt.

– Det var ingen som ville hjälpa honom. När de fick veta att han hade ett drogberoende var det bara tack och hej, säger hon.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Levde ett kriminellt liv

Istället började 23-åringen en kriminell bana, med stölder, narkotikabrott och trafikbrott. Den senaste domen mot honom föll i februari i år, då han dömdes till 20 månaders fängelse för att ha rånat en privatperson. Straffet hade han ännu inte börjat avtjäna.

– Hans liv var en lång uppförsbacke, och han var kriminell. Om man har ett drogberoende och inte får hjälp, då blir man kriminell. Och han hade skuldkänslor för att han ställde till så mycket bekymmer för oss, säger 23-åringens pappa.

– Han klarade inte att ta sig ur missbruket. Han hade världens största hjärta. Men drogerna förstörde det, säger mamman.

Sköts ihjäl i p-hus

I onsdags sköts 23-åringen till döds i ett p-hus i centrala Karlshamn. En man i övre tonåren sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, men nekar till brott. 23-åringen kunde själv ringa SOS, men var avliden när polisen kom till platsen.

– En av hans vänner skrev till mig, att nu har han fått lugn och ro. Och det är så jag ser det också, säger mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet