Sölvesborgs kommun Foto: SVT

Säkerheten skärps – nu ska kommunhuset i Sölvesborg låsas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunhuset i Sölvesborg är i dag helt öppet för medborgare som på egen hand kan gå in och söka upp tjänstemän och politiker. Men nu ska säkerheten skärpas och trapphuset och hissarna kommer låsas.

Sölvesborgs kommunhus har sedan det byggdes för drygt 30 år sedan varit helt öppet för medborgarna. Något som det nu ska ändras på. Trapphuset och hissarna kommer att låsas och personal får en tagg som de ska använda för att komma in, något som Sydöstran var först med att berätta.

– Delvis är det för en ökad trygghet och säkerhet men också för att bli bättre på att möta upp våra besökare i entrén, säger Anders Borgman, säkerhetsansvarig i kommunen.

Kan inte gå runt fritt

Många kommunhus i landet är i dag låsta. I till exempel Karlskrona måste besökare anmäla sig i receptionen för att bli insläppta och i Ronneby bestämdes för ett par år sedan att låsa till andra avdelningar än receptionen.

I Sölvesborg kommer dörrarna till receptionen vara öppna, men för att komma till avdelningarna där tjänstemän och politiker sitter kommer man nu behöva bli hämtad eller bli insläppt av personal i receptionen. 

– Vi har ju haft ett väldigt öppet kommunhus men vi gör detta både för att bli bättre på att möta våra besökare och samtidigt på något sätt inte göra att folk irrar runt i kommunhuset, säger Anders Borgman.

Ingen ökad hotbild

Under året har väktare ett par gånger behövts sättas in vid kommunhuset i Sölvesborg.

Dels i början av året vid ett fullmäktigemöte efter att hot som förekommit mellan ledamöter och dels i samband med förslaget om en ny flaggpolicy. Då fick väktare sättas in efter att det Moderata Ungdomsförbundet gått in i stadshuset för att lämna en prideflagga. Detta filmades – något som upplevdes som hotfullt av personalen.

Men säkerhetssamordnaren ser inte någon ökad hotbild mot kommunen.

– Diskussionerna om att låsa kommunhuset kom långt innan detta men det kanske aktualiserades lite efter det, säger Anders Borggren. 

När låsen kommer vara plats är i nuläget inte helt klart och fastighetskontoret håller på att titta på den tekniska lösningen.

– Vi hoppas att det ska vara klart kring jul men gissar på att det blir i januari, säger Anders Borgman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet