Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Asarums lagkapten Mikaela Almgren om jämställdheten inom fotbollen. Foto: SVT

Så stor är skillnaden i lön mellan fotbollens män och kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Två lag från Blekinge spelar i Sveriges näst högsta serie, men lönen skiljer sig åt med tusentals kronor per månad. I Mjällby i herrarnas Superettan är snittlönen 16 000 kronor, i Asarum i damernas Elitettan är den 1 800 kronor.

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för ojämställda ersättningar till landslagsspelare. Utredningen startade i somras och pågår just nu.

14 200 kronors skillnad

Samtidigt är stora löneskillnader något som är vardag i det svenska seriesystemet. Blekinge har två lag i näst högsta serierna, Asarum i damernas Elitettan och Mjällby i herrarnas Superettan. Mjällbys spelare har en snittlön på 16 000 kronor i månaden. I Asarum är den 1 800 kronor i månaden.

– Man har alltid vetat att det finns skillnader och det känns som att damfotboll är på väg uppåt, men det är en bit kvar, säger Mikaela Almgren, som är lagkapten för Asarums IF/FK.

Behöver någonting göras åt skillnaderna?

– Ja, så klart, det är stora skillnader. Sedan är frågan vad som ska göras. Sponsorer och publik måste komma på matcherna. Sedan handlar det om tv-tid. Superettans matcher syns. Det gör inte Elitettans. Samtidigt märker man att efter VM hände någonting. Det är mer diskussion om jämställdhetsfrågan, säger Mikaela Almgren.

Inkomstgapet i siffror

Svenska Fotbollförbundets beräkningar visar att spelarnas genomsnittliga månadslön i Superettan är 20 000 kronor. I Elitettan finns inte någon uppgift om snittlönen. Skälet som anges till det är att spel i Elitettan inte kräver elitlicens, att det inte är en professionell liga och att snittlönen därför inte beräknas.

Den genomsnittliga spelarlönen i herrarnas högsta serie Allsvenskan är 94 000 kronor per månad. I Damallsvenskan är den 11 000 kronor i månaden.

Tommy Andersson är ordförande för Blekinge Fotbollförbund.

”Samhället utvecklas”

Blekinge Fotbollförbund kommenterar löneskillnaderna.

– Jag vet inte om det kommer att bli en utjämning fullt ut. Men jag tror att det kommer att ske förändringar i takt med att samhället utvecklas. Damfotbollen röner ett större intresse idag och det tror jag kommer påverka det här framöver, säger Tommy Andersson, som är ordförande för Blekinge Fotbollförbund.

Fotbollens snittlöner

Visa

Herrallsvenskan: 94 097 kronor per månad

Damallsvenskan: 11 319

Herrarnas Superettan: 20 454

Damernas Elitettan: ingen uppgift

Mjällby AIF (Superettan): 16 000

Asarum IF/FK (Elitettan): 1 800

Källa: Svenska Fotbollförbundet, Mjällby AIF, Asarum IF/FK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer