Emanuel Norén får ta timeout efter anklagelserna. Foto: Erik Alfredsson

Tvingas till timeout efter anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet NBV går nu till botten med uppgifterna att Karlshamnspolitikern Emanuel Norén (L) privat kontaktat flera kvinnor i ett ungdomsprojekt han arbetat med. Nu tvingas han till en timeout.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare avslöjat uppgifter om att Norén – via sociala medier – tagit upprepade och oönskade kontakter med flera kvinnor: både i sin roll som politiker och i sin roll som anställd åt Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

I Karlshamn tog kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) redan förra hösten anklagelserna på så stort allvar att han tillsammans med Centerpartiets gruppledare Gertrud Ivarsson valde att exkludera Liberalerna, där Norén är aktiv, i den styrande koalitionen i kommunen.

Ska utredas

För Noréns arbetsgivare blev uppgifterna kända i slutet av förra veckan, då flera kvinnor vittnat om hur de kontaktats av NBV:s representant i samband med ett ungdomsprojekt – och hur samtliga snart blev kontaktade privat.

Binaji Marouf, kommunikationschef NBV

Nu ska ärendet utredas grundligt.

– Vi arbetar med likabehandlingsplaner, jämställdhet och att bygga förtroenden och därför har vi tagit de här uppgifterna på fullaste allvar. Vi kommer att gå till botten med det här, men det vi hittills lyckats få fram är att det handlar om seriösa uppgifter. Har vi anställda som agerar på ett sätt som leder till att andra inblandade känner sig kränkta så måste vi naturligtvis agera, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV.

Redan under måndagen togs ett beslut om timeout.

– Vi har följt vad som rapporterats i fallet, men beslutet om timeout har vi tagit efter de samtal vi haft med berörda under dagen. Han blir hemma tills vi är klara över nästa steg i den här processen.

Har haft dialog

Emanuel Norén säger att timeouten är en följd av en dialog mellan arbetsgivaren och honom.

– Det har varit väldigt jobbigt rent privat. Det ska bli skönt att få ta hand om min familj och landa i detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet