Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor narkotikaliga har sprängts i Blekinge. Bland de misstänkta finns två bröder. Hör mer om den misstänkta narkotikaligan i klippet. Foto: SVT

Oxycontinlangare avslöjade i Karlshamn: ”Stora kranar”

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer från Blekinge har häktats misstänkta för grovt narkotikabrott. Det handlar om stora mängder oxycontin som hittats i ett villagarage på en ort i Karlshamn, en kommun med utbrett opioidmissbruk.

Två av de misstänkta är bröder, som enligt uppgifter till SVT har stått för en betydande del av oxycontinförsäljningen i Karlshamn.

I förra veckan kunde ligan sprängas efter ett tillslag mot en bostad i Karlshamns kommun. Under fredagen häktades fem män, samtliga på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Det är tidigt i utredningen och strikt förundersökningssekretess. Men det jag kan säga är att det handlar om en betydande mängd oxikodon, säger åklagare Hedvig Lundblad.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Stått för stor del av oxy-försäljningen

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat missbruket i Karlshamns kommun och kunnat berätta hur fler och fler unga fastnat i missbruk av den starkt beroendeframkallande drogen oxycontin.

Enligt vad SVT erfar är två av de nu häktade männen, två bröder i 25-årsåldern, några av de som stått för en betydande del av den försäljning som spridits av drogen i Karlshamn.

– Jag kan bekräfta att bröderna är stora kranar i Karlshamn, men mer än så känner jag inte till i det här fallet, säger en källa till SVT.

Dömda tidigare

De fem män som nu har häktats misstänkta för grovt narkotikabrott är dömda sedan tidigare i olika omfattning. De inblandade är samtliga män, i åldrarna 23 till 32 år. Domarna handlar om alltifrån narkotikasmuggling till olaga intrång och utpressning.

Vad gäller de två bröderna så finns även de med i straffregistret. Den yngre av bröderna har tidigare dömts för flera fall av narkotikabrott, även då har det handlat om icke förskrivna opioidläkemedel som mannen har sålt vidare till andra.

Under förra året fick han fyra månaders fängelse för tre fall av narkotikabrott. Han dömdes då även för olovlig körning och grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet