Foto: SVT

Politikernas besked efter öppna brevet: ”Tar ansvar för kyrkokrisen”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i den hårt pressade stadsförsamlingen med ger att de själva bär ansvar för det ansträngda ekonomiska läget.
Men de beskriver sig själva som ”lekmän” – och hade önskat tydligare signaler om de skenande underskotten.
Det framgår av det svar som lämnats på personalens öppna brev.

I mitten av november skickade ett drygt tjugotal medarbetare i Karlskrona-Aspö pastorat ett öppet brev till kyrkans politiska ledning med frågor om bland annat den ekonomiska utvecklingen. Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat har församlingen på bara några år sålt av fastigheter och värdepapper – samtidigt som låneskulden ökat och likviditeten försämrats.

Situationen har bedömts så akut att den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren nu tvingas säga upp personal och därför krävde de anställda i brevet svar från politikerna i kyrkorådet.

Kommenterar relationen

Nu har de anställda fått svar – och det är självkritiska förtroendevalda som ger sin syn på saken.

De skriver inledningsvis att de – tillsammans med den just nu tjänstlediga kyrkoherden Pamela Garpefors och den utköpte kanslichefen Per Gustafsson – bär ansvar för den uppkomna situationen.

De understryker i brevet att de inte känner sig vilseledda, men att de som ”lekmän” hade velat se tydligare och tidigare signaler om att intäkterna minskat i takt med att medlemmar lämnat kyrkan. ”Att budgetera minusresultat, när vi inte har några reserver, är alltså inte hållbart.”, skriver de i brevet.

Politikerna kommenterar i svaret också den kritiserade kärleksrelationen mellan kyrkoherden och den tidigare kanslichefen, som personalen tidigare sagt legat till grund för mycket av missnöjet på arbetsplatsen.

”Vi borde insett att relationen inte enbart var deras ensak utan påverkat personalen och stämningen på deras arbetsplats”, skriver kyrkorådet.

”Ser allvaret”

Prästen Ann-Louise Trulsson är en av dem som ställt sig bakom personalens öppna brev. Hon kommenterar kyrkorådets svar så här:

– Det är bra att de tar ansvar och ser allvaret i situationen. Men man kan ju exempelvis fundera på hur kyrkorådets dialog med den tidigare kanslichefen och den då ansvarige ekonomen sett ut.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pastoratet Karlskrona-Aspös dåliga ekonomi drabbar nu personalen, då uppåt åtta tjänster riskerar att försvinna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet