Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Magnus Johansson (S) och Björn Tenland Nurhadi (SD) om akutvården i Blekinge. Foto: SVT

Så säger politikerna om akutsjukvård i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det avgående S-ledda regionstyret välkomnar utspelet och diskussionen om att koncentrera Blekinges akutsjukvård i Karlskrona. Men det tillträdande SD-ledda styret sågar det och planerar istället en utbyggnad av akuten i Karlshamn.

Den tidigare chefen för Blekingesjukhusets kirurgklinik, Göran Dellgren, bytte i somras tjänst och blev professor och överläkare i Göteborg. Han passade då på att lämna ett eftermäle som rörde om i grytan i den mångåriga frågan om Blekinges akutsjukvård.

Enligt honom finns det inte tillräckliga resurser i både Karlshamn och Karlskrona. Utan allt bör satsas på ett kort – akutmottagningen i Karlskrona.

”Välkomnar det”

Utspelet välkomnas av det nuvarande och avgående socialdemokratiskt ledda regionstyret.

– Jag välkomnar ett bra inlägg som balanserar diskussionen. Vi behöver skapa en bred politisk enighet om det. Men det styret som nu vill ta över har själva bestämt hur det här ska bli, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Magnus Johansson (S).

”Ser till hela Blekinge”

Beskedet från det tillträdande sverigedemokratiskt ledda regionstyret är att akutsjukvården i Karlshamn ska byggas ut. Juniavtalet, som ligger till grund för Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraternas kommande majoritetsstyre, slår fast att en så kallad medicinsk akutmottagning ska inrättas i Karlshamn.

SD:s gruppledare förklarar vad det innebär.

– Vid till exempel en bilolycka är det fortfarande Karlskrona som gäller. Men en medicinsk akutmottagning handlar om att man ska kunna söka för stroke, magsmärtor och andra sjukdomsfall här i Karlshamn. Vi ser till hela Blekinge och det handlar om prioriteringar, säger Björn Tenland Nurhadi (SD).

Se videon för att höra de politiska ståndpunkerna om den förra kirurgklinikchefens utspel.

Akuten i Karlshamn

Akutmottagningen i Karlshamn stängde 2016.

Den styrande regionalliansens vallöfte 2018 var att öppna en ny närakut i Karlshamn. Den kritiserade och omdebatterade satsningen öppnade i september 2021.

Här kan du ta del av vår rapportering om närakuten i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.