I dag inleds rättegången om åldringsmordet i Rödeby. Foto: SVT

Rättegångsstart i åldringsmordet: Knivdödades i bostaden

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången om det omtalade åldringsmordet utanför Rödeby. En man och en kvinna står åtalade för mord, men trots att mannen medger att han gått till attack med kniv, nekar båda till mordanklagelserna.

– Han har inte haft för avsikt att döda, säger Henrik Månsson, mannens försvarsadvokat.

Det var i mitten av januari som en anhörig hittade den 78-årige mannen död i sin bostad i det lilla samhället utanför Rödeby i Karlskrona. Mannen hade kraftiga skador, bland annat hade han fått motta 25 knivhugg i buken och kraftigt våld mot huvudet.

När polisen genomförde dörrknackning i området fattade de snart misstankar mot två närboende personer, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern, som då greps misstänkta för mord. I förhör erkände mannen att han knivhuggit och misshandlat 78-åringen. Kvinnan har hela tiden nekat till att ha utövat något våld.

Mordet i Rödeby

Delar inte motivbilden

Motivet till händelsen ska enligt åklagaren vara att de åtalade nekades att låna 78-åringens bil.

– Det stämmer inte. Det var först en händelse i min klients bostad när 78-åringen var på besök, och sen vill då den medtilltalade gå upp till 78-åringen för att prata med honom, säger Per Swahn, kvinnans försvarsadvokat.

Inte heller den mordmisstänkte mannen delar den motivbilden.

– Det har skett en händelse i de tilltalades bostad som gjorde att det blev visst tumult. Då gick han och den medtilltalade hem till 78-åringens bostad och då inträffade det här dådet, säger Henrik Månsson, mannens försvarsadvokat.

I dag inleds rättegången i Blekinge tingsrätt mot de två personerna, som står åtalade för mord, grovt rån samt grov stöld. Båda nekar till mordanklagelsen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet