I sju år var Sara Rudolfsson kommunalråd i Olofström – nu berättar hon om sin tid på posten, avskedet och om sin politiska framtid. Foto: Michelle Hallberg

Rudolfsson om tunga tiden: ”Kände mig oerhört pressad”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev sju år som kommunalråd i Olofström för Sara Rudolfsson (S), 41.
På torsdagen tackades hon av – sedan hon tvingats bort efter en infekterad falangstrid.
Nu ger hon sin syn på den turbulenta tiden och öppnar samtidigt för en politisk comeback.

Det är sista dagen på jobbet för en av senvårens mest omskrivna och omdiskuterade kommunpolitiker. Sara Rudolfsson har städat kontoret och tackats av. Närmast väntar semester.

Men först ger hon SVT Nyheter Blekinge en intervju.

– Vad som händer i mitt liv efter det behöver jag tid att fundera över. Ingenting är bestämt, säger hon, men öppnar samtidigt för en politisk comeback.

– Uppdraget i regionfullmäktige behåller jag. Och jag utesluter inte att jag om några år vill ge mig in i politiken igen.

Konflikt med Björkman

Mycket har redan sagts och skrivits om vad som föranledde den politiska maktkamp som under maj och juni splittrade Socialdemokraterna i ett av landets starkaste fästen.

SVT Nyheter Blekinge kunde tidigt avslöja att grundproblemet var frätande osämja mellan just Rudolfsson och partiets starke man, arbetarekommunens ordförande Jan Björkman – en konflikt som snart exploderade helt öppet.

– Min förhoppning var hela tiden att lösa situationen genom en intern dialog. Men jag insåg snart att det inte var möjligt. När snöbollen väl var i rullning gick det inte att stoppa den. Många kommuninvånare kallade det för sandlåda – och jag förstår dem, säger Sara Rudolfsson.

Den avgörande ronden förlorade hon – på kvällen den 12 juni valde en majoritet av de närvarande vid det extrainsatta medlemsmötet att i stället rösta fram Morgan Bengtsson.

– Det var ledsamt, naturligtvis. Jag var ju beredd att fortsätta. Men jag mötte motståndare som satte det egna intresset före partiets och kommunens bästa.

”Finns föråldrade strukturer”

Sara Rudolfsson understryker att hon accepterar medlemmarnas beslut och betonar att hon inte tänker gå i fortsatt clinch mot de partivänner som placerade sig på motsatt sida i konflikten.

– Men jag menar fortfarande att partiet i Olofström måste förändras. Det finns föråldrade strukturer och en osund kultur.

Hur upplevde du konflikten när den rasade som värst?

– Som kommunalråd lever du i hetluften, men jag befann mig under oerhörd press. Samtidigt som jag hade ansvar för att den kommunala verksamheten i Olofström skulle fungera rasade den här konflikten. Men jag kände ett starkt stöd från medlemmar, medborgare och kommunanställda. Det gjorde det enklare.

Ångrar du något?

– Är man kommunalråd så gör man någon gång fel. Det är oundvikligt. Men i den här konflikten känner jag inte det. Jag har hela tiden stått upp för det som är rätt och riktigt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet