Krögarna tillverkade knarket i ett restaurangkök i Blekinge. Foto: Ur polisens förundersökning

Långa straff för knarkkrögarna i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten godtog inte männens förklaring om att det vita pulvret i köket var varuprov för tvättmedel.
I stället väntar nu långa fängelsestraff för de krögarkumpaner i Blekinge som anses spelat en huvudroll i en av landets största amfetaminhärvor.

I dag kom tingsrättens dom i den stora amfetaminhärvan där två krögare från Blekinge varit huvudpersoner. De båda männen har suttit häktade sedan i maj förra året och kort därpå kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att polisen genomfört en husrannsakan i männens gemensamma knarkkök.

Männen dömdes i dag till nio år och tio månader respektive sju år och tio månader fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Den äldre av dem, en 48-åring, anses har varit huvudman och döms till det längre straffet. 

Förgreningar i hela landet

Den stora narkotikahärvan har förgreningar över stora delar av landet med de två krögarna från Blekinge som nyckelpersoner som tjänat miljonbelopp på försäljningen under de månader som affärerna pågick.

Det hela uppdagades när två släktingar i Uppsala stoppades med flera kilo amfetamin i sin bil – ett beslag som senare kunde kopplas till krögarna och restaurangköket i Blekinge.

Totalt har 13 personer stått åtalade för olika typer av inblandning i narkotikahärvan.

Blekingemännen har hela tiden förnekat brott och bland annat hävdat att de tillverkade tvättmedel i restaurangköket.

48-åringen har i tingsrätten också menat att amfetaminproduktionen gjorts under hot från en tredje och ej namngiven person – den så kallade ”Gubben”.

Stor härva

Förutom de båda Blekingekrögarna så döms även en man som förvarat amfetamin i förrådslokalen till fängelse i sex år och fyra månader. En man som bland annat förpackat och sålt amfetamin i konservburkar döms till sex års fängelse. De som dömts för grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott och narkotikabrott döms till fängelse i mellan sex år och ett år och åtta månader. Kvinnan som döms för ringa narkotikabrott ska betala dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt knarkfabrik

Mer i ämnet