”Läget blir allmer tillspetsat. Allt fler påverkas och fler upplever problem. Det är helt tydligt”, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren. Foto: SVT

Så drabbas Blekinges näringsliv av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sydsvenska handelskammaren ser det inte så illa ut i Blekinge som på andra håll, när det gäller varsel. Men på sikt kan coronakrisen slå hårt mot flera av de stora företagen i länet.

– De stora företagen med många anställda, är väldigt beroende av hur världskonjunkturen går, mycket mer än många andra län i landet. Om vi får en ihållande kris och en lågkonjunktur globalt sett – då kommer företagen ha det väldigt jobbigt, tyvärr, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.

En andra våg

Det var besöksnäringen som drabbades först av coronakrisen. Många hotell- och restauranganställda har redan blivit varslade om uppsägning, och nu kommer en andra våg av uppsägningar och permitteringar.

Corona i Blekinge

I fredags kom exempelvis beskedet att Volvo stoppar sin biltillverkning och varslar 10 000 anställda.

– Vi tror att produktionsverksamheter kommer att drabbas ganska snart. Underleverantörer till industrin och de som verkar på en global marknad kommer i den andra vågen av varsel, säger Stephan Müchler.

Planer på nedskärningar

Under måndagen kontaktade Sydsvenska handelskammaren sina medlemsföretag, för att kunna följa utvecklingen av coronavirusets påverkan. 1 356 företag fick en enkät där de uppmanades att svara på hur de upplever situationen, 181 svarade.

Tio dagar tidigare skickades en liknande enkät ut till företagen. Då svarade endast 137 företag.

Även om svarsfrekvensen är låg tycker Stephan Müchler att det finns vissa tydliga signaler från företagarna.

– Mer än hälften av företagen har svarat att de planerar att dra ner på sin personalstyrka under 2020 och 45 procent förutspår likviditetsproblem under året, säger Stephan Müchler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet