Se åklagare Kjell Janneson beskriva fallet: En av de största bedrägerihärvorna i svensk historia. Foto: SVT/Veckans brott

Så lurade Ferrarimannen sina offer – med pyramidspel i miljonklassen

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man står inför rätta för att ha svindlat 96 helt vanliga svenskar på nästan 90 miljoner, i en av Sveriges största bedrägerihärvor riktade mot privatpersoner. I kväll tar Veckans brott upp fallet med Ferrarimannen.

Mannen blev känd för att köra en rad lyxbilar och framförallt Ferraribilar. Jetsetlivet blev garanten för att han var en framgångsrik affärsman. Det var så han lyckades övertyga närmare 100 personer att låna ut miljonbelopp åt honom men allt var en bluff – uppbyggt som ett pyramidspel.

– Han ville leva lyxliv på andra människors bekostnad, helt enkelt, säger åklagare Kjell Janneson, som har arbetat med fallet i flera år.

Snabba lån i flera banker 

Bedrägeriet började för fem år sedan när mannen förmådde människor att ta snabba lån i upp till tio banker för att få loss kapital som de kunde investera i hans affärsverksamhet.  

– Man fick se skuldebrev och han visade kontoutdrag på att folk hade fått tillbaka sina pengar, det framstod som helt säkert, vad ska man göra, man kom till att tro på det, säger en man som Veckans brott träffat. 

Ferrarimannen lovade att betala räntorna och inom sex månader skulle hela lånet vara återbetalt och investeraren skulle ha tjänat en rejäl bonus.

– Det var bluff från början till slut – ett pyramidspel, han ville egentligen komma åt bankernas pengar och använde bara dessa människor som redskap, säger Torgny Palm, målsägandebiträde som representerar 33 av de drabbade.

Brände 900 000 kronor i månaden 

I slutet gjorde han av med 900 000 kronor i månaden i rena omkostnader för sitt liv i lyx med bilar, fastigheter och champagne. Samma summa som de 96 målsägarna i genomsnitt tog banklån på för att investera i mannens uppdiktade affärsverksamhet.

Bedrägerihärvan uppdagades när en Ferrari sprängdes utanför hans bostad under hösten 2017 och han kom då att kallas Ferrarimannen.

Utöver de 96 grova bedrägerier mot Ferrarimannen åtalas även 13 andra personer misstänkta för främst penningtvätt samt tre banktjänstemän i Sparbanken i Karlshamn, som skrev rekommendationsbrev åt Ferrarimannen, som borgade för hans trovärdighet som kapitalstark affärsman.

– Han var ingen framstående affärsman och hade inga fungerande verksamheter, alla hans bolag hade gått i konkurs, säger Kjell Janneson.

De tre bankanställda står åtalade för grovt osant intygande vilket kommer tas upp i rätten först när alla målsägarna är hörda och de grova bedrägerierna är avhandlade i det historiska stora målet i Blekinge tingsrätt. Ferrarimannen nekar till alla anklagelser.  

Rättegången förväntas pågå fram till sommaren 2020.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet