Sambon beskriver att mardrömsresan startade när Ferrarin sprängdes utanför hemmet. Foto: Linslusfoto

Sambons tårar i bedrägerirättegången: ”Jag är i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Mot slutet av fjärde dagen av den rekordstora bedrägerirättegången i Karlskrona hördes den huvudmisstänktes sambo i rätten. Hon står själv åtalad för tre fall av penningtvättsbrott i kölvattnet av den stora härvan, och hon beskriver de sista åren som en mardrömsresa.
– Jag är i chock. Jag vet inte hur jag ska kunna lita på honom igen efter det här, säger hon i förhöret.

Att den 31-årige mannen ägnade sig åt vad åklagaren kallar för omfattande ponzibedrägerier hade hans sambo ingen som helst aning om. Hon beskriver en tillvaro med en frånvarande sambo som hon aldrig pratade om affärer med.

– Han hade många bollar i luften och var en framgångsrik företagare. Jag har alltid litat på honom, han har aldrig gett mig eller någon i familjen anledning att misstro honom, säger hon.

Men allt förändrades när 31-åringens Ferrari sprängdes på gatan utanför deras gemensamma bostad. Hon säger själv att hon fick ta emot dödshot och valde att fly landet, utan 31-åringen.

– Han sa att han var tvungen att stanna kvar och reda ut sina affärer. De senaste två åren har varit en mardrömsresa.

Grät i rätten

Hon beskriver hur hon, tillsammans med en av 31-åringens vänner, tar sig ner till Spanien. Där möter även 31-åringen upp, innan flykten fortsätter till Marocko. Det är också när de är utomlands som hon säger sig få reda på att 31-åringen är eftersökt av polis.

– När han kom ner till Spanien var han så stressad. Jag kände inte igen honom. Och jag blev helt utestängd ur allt som hände.

Och när hon beskriver hur hon känner i dag har hon svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag känner mig lika lurad som målsägande i det här. Jag är i chock. Jag vet inte hur jag ska kunna lita på honom igen efter det här.

Misstänks för grov penningtvätt

Sambon är själv misstänkt för två fall av grov penningtvätt och ett fall av penningtvätt av normalgraden. Detta efter att hon dels skrivit sig som ägare på 31-åringens tre fastigheter i Blekinge, samt att hon tagit emot totalt runt en halv miljon kronor till sina egna konton från 31-åringen. När hon får frågor om huruvida hon exempelvis fått presenter, eller annat som tyder på att hon känt till 31-åringens verksamhet svarar hon:

– Jag väljer att ta det under mina egna åtalspunkter.

Kvinnan nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet