Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Köp och sälj under tidsperiod,” säger fastighetsmäklaren Tobias Nordling till SVT. Hör honom dela med sig av tre tips i klippet. Foto: SVT

Sjunkande bostadspriser – mäklarens tre tips om du ska byta boende

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna sjunker i Blekinge. Tobias Nordling är fastighetsmäklare och i klippet ger han tre tips vad du ska tänka på om du ska köpa eller sälja en bostad nu när priserna på bostadsmarknaden sjunker.

Beskeden om stigande räntor och hög inflation tros ligga bakom att bostadspriserna nu sjunker i hela landet. I Blekinge har priset på bostadsrätter sjunkit med sju procent de senaste tre månaderna och priserna i länet följer den nedåtgående kurvan för bostadsmarknaden i riket som helhet.

”Tre till fem månader innan folk accepterar läget”

Fastighetsmäklaren Tobias Nordling tror att marknaden kommer att vara turbulent fram till oktober innan folk kommer att förstå att detta är det ”nya normala” och priserna kommer att stabiliseras.

– När det händer något så brukar det ta mellan tre till fem månader innan folk accepterar läget, för man måste ju bo någonstans, säger han.

Hör Tobias Nordlings tre tips i videoklippet ovan.

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden

• Priset på bostadsrätter har de senaste tre månaderna sjunkit med 7 procent.

• Priset på villor har de senaste tre månaderna sjunkit med 2 procent.

• Priset på bostadsrätter har de senaste tolv månaderna ökat med 1 procent.

• Priset på villor har de senaste tolv månaderna ökat med 2 procent.

Källa: Siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.