Johanna Beijer (S) och Louise Erixon (SD). Foto: SVT

Sölvesborgspolitiker i konflikt – S tackar nej till debatt med SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har bjudit in till en politisk debatt mellan partierna i kommunen. Men Socialdemokraterna har tackat nej – något som upprör gruppledaren Louise Erixon (SD).

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har sedan en tid tillbaka planerat att arrangera en politisk debatt mellan partierna där de lokala toppkandidaterna skulle få möjlighet att tydliggöra för kommuninvånarna hur de ställer sig i lokalpolitiska frågor inför höstens val.

Moderaterna har valt att tacka ja men igår gav Socialdemokraterna beskedet att de avböjer – något som Louise Erixon (SD) kritiserar hårt.

Sölvesborg

– Jag tycker att det är ett extremt stort svek mot väljarna att man inte tar chansen att ta debatten så nära inpå ett val, säger Louise Erixon.

Kräver oberoende arrangör

Socialdemokraternas toppkandidat Johanna Beijer säger att hon tackar nej eftersom det är Sverigedemokraterna som arrangerar debatten.

– Vi debatterar jättegärna men det är viktigt att debatten arrangeras av en oberoende arrangör. Det är viktigt att inte debatten kan vinklas och styras åt något håll, säger Johanna Beijer (S).

Sverigedemokraterna menar att debatten, trots att det är partiet som arrangerar det, skulle vara oberoende. Bland annat eftersom de har bjudit in den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Lunggren som moderator som skulle få fria händer att styra debatten.

– Vi är inte inblandade i upplägget utan har bara ordnat lokal i princip. Jag tycker inte att det ska spela någon roll vem som bjuder in till debatten och ingen skulle gynnas särskilt i detta sammanhanget, säger Louise Erixon.

Blir ingen debatt

Louise Erixons hårda kritik mot Johanna Beijer förvånar inte toppkandidaten.

Hur ser du på att SD är så upprörd över detta?

– Det är klart att de är, det är en del av spelet men det får stå för dem. För oss är detta ingen stor sak, säger Johanna Beijer.

Debatten som var tänkt att hållas den 14 juni blir nu inte av eftersom Socialdemokraterna har tackat nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet