Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Frida Lindhe sammanfatta fallet i klippet ovan. Foto: SVT / Sociala medier

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne – åtalas för grovt koppleri

Uppdaterad
Publicerad

Under tre års tid misstänks en 53-årig kvinna från Sölvesborg ha förmått nio kvinnor att sälja sexuella tjänster på hennes massagesalong i Skåne. Nu åtalas hon och hennes sambo för flera grova brott.

Under torsdagen väcktes åtal mot Sölvesborgskvinnan som misstänks för grovt koppleri.

– Brotten är grova eftersom de har bedrivits under flera år och kvinnan har tjänat mycket pengar på verksamheten. Jag menar också att det har skett med ett människohandelsliknande syfte eftersom kvinnorna har kommit från andra länder till Sverige på turistvisum, säger Emelie Månsson, åklagare i ärendet.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Kvinnan nekar till brott.

Omsatte miljonbelopp

Samtidigt åtalas kvinnans sambo för grovt penningtvättbrott kopplat till bordellverksamheten. Enligt utredningen har paret tjänat nära 1,3 miljoner kronor på verksamheten.

– Jag menar att ägaren har styrt den dagliga verksamheten och uppmanat kvinnorna att sälja sex. Hon har administrerat kunderna och tagit del av pengarna från sexköpen, säger Emelie Månsson.

Sambons försvarsadvokat Karl Hannus säger att hans klient nekar till brott och att han inte visste om att de strax över 72 000 kronorna som fördes över till honom genom Swish- och kontoöverföringar härstammade från sexköp på salongen.

Fyra sexköpare åtalas

SVT har tidigare berättat att 250 personer har identifierats som sexköpare på salongen. Av dem har 13 män erkänt att de har gjort köpt sexuella tjänster. Två av dem kommer från Blekinge, en från Kronoberg och resterande från Skåne. Den yngsta är 24 år och den äldsta 68 år.

Fyra av sexköparna som erkänt åtalas nu för brott mot sexköpslagen.

– Det är för att styrka det grova koppleriet, säger hon.

Företagsprofiler från Blekinge

De hundratals andra identifierade sexköparna utreds löpande av polisen.

– Det är ett långsiktigt arbete som kommer ta tid, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson.

De två sexköparna från Blekinge är båda framträdande företagsprofiler. Bland männen från Skåne är sysselsättningarna blandade – en är legitimerad kiropraktor med en gedigen utbildningsbakgrund och en annan städare. Mannen från Kronoberg jobbar som svetsare.

Hör Emelie Månsson berätta om storleken på utredningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Mer i ämnet