Trots coronapandemi och höstväder, så fortsätter dykningarna av Gribshunden utanför Ronneby. Bland annat har bitar av tunnor bärgats från vraket. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Bärgar tunnor från Gribshunden – under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Varken novemberstormar eller coronapandemin stoppar nya dykningar på vraket efter skeppet Gribshunden. Under veckan kommer det 520 år gamla vraket utanför Ronneby att undersökas igen.

Eftersom många forskare både från Sverige och från utlandet inte kunnat resa till Ronneby på grund av pandemin har många större dykningar inte kunnat genomföras i år. Men det stoppar inte dykningarna i veckan på det 520 år gamla vraket efter skeppet Gribshunden.

– 2020 har varit ett svårt år för alla. Så vi är glada att vi har kunnat vara här nu, säger Brendan Foley som är undervattensarkitekt på Lunds universitet.

Corona i Blekinge

”Vad kan ha funnits i tunnorna?”

Veckans dykningar syftar främst till att planlägga kommande års vetenskapliga insatser genom olika provtagningar. Utöver det har också delar av tunnor bärgats från vraket.

– Vi ska ta träprover för att se var de här tunnorna kommer ifrån och vad som kan ha funnits i dem, säger Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet