Bland annat fakturor och provsvar har skickats till fel adress inom tre olika landsting i Sverige. Foto: TT

Företaget bakom sekretessröjning fortsätter användas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hundratals patienter i Blekinge drabbades av det stora felutskicket av fakturor har nu landstinget bestämt sig för att behålla det företag som låg bakom missen.

– Vi har begärt in en förklaring till varför detta kunde inträffa och vad företaget har vidtagit för åtgärder. De har förklarat vad felet bestod i och att det är åtgärdat, säger Joakim Kristensson, Affärsområdeschef, Affärsutveckling Landstinget Blekinge.

Det var förutom i Landstinget Blekinge även patienter inom Region Uppsala och Region Gävleborg som drabbades av Idata AB:s omfattande felutskick och en stor mängd sekretessbelagda uppgifter röjdes stoppades utskick av fakturor.

Företagets vd berättade för SVT Nyheter Blekinge att det var en felprogrammerad maskin som låg bakom problemet, något som nu ska vara åtgärdat.

LÄS MER: Hundratals fakturor hamnade fel

Fakturor börjar skickas ut

Nu kommer landstinget att börja skicka ut fakturor igen från samma företag.

– Landstinget måste skicka ut fakturor och det är en ganska omfattande process så det kan inte ändras över en dag. Vi känner oss tillräckligt säkra för att vi ska kunna skicka ut det, säger Joakim Kristensson.

Men om samma företag kommer att fortsätta användas längre fram är inte säkert menar affärsområdeschefen.

– Vad det får för konsekvenser på längre sikt det får vi se. Det är en fråga som får lyftas högre upp, säger Joakim Kristensson.

LÄS MER: Härvan växer – felaktiga utskick i flera landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.