Polisen menar att bedrägeribrott kan lösas, om flera pekar ut samma person eller personer, och berättar liknande historier om hur det har gått till. Foto: TT/Genrebild

Flera polisanmälningar efter lägenhetsbluffen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av hyresgästerna i Ronneby har polisanmält att de lurats på pengar när de erbjudits hyreskontrakt mot betalning.

Enligt Blekingepolisen ökar möjligheten att fälla skyldiga om fler personer pekar ut samma gärningsmän.

Thomas Johansson på polisens bedrägerisektion säger att det är sällan som denna typ av bedrägeribrott leder till  fällande domar. Fallen är svårbevisade och endast i undantagsfall finns konkreta bevis för polisen att gå på.

– Det är muntliga överenskommelser, oftast blir det bara ord mot ord, säger Thomas Johansson.

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

En av hyresgästerna i Ronneby, Delbar Dakouri, gjorde redan i början av mars en polisanmälan efter att hon tvingats betala 16 000 kronor för ett andrahandskontrakt.

Men kort därpå lades polisutredningen ned eftersom Polismyndigheten gjorde bedömningen att utredningen inte skulle kunna leda till att brott kunde styrkas.

Chanserna ökar

Men enligt Thomas Johansson behöver inte det innebära att hoppet för Delbar Dakouri att få rätt är ute.

Hon kan nämligen begära överprövning av ärendet om bevisläget har förändrats eftersom nya uppgifter har tillkommit och flera personer berättar liknande historier.

– Om flera pekar ut samma person eller personer och berättar liknande historier om hur det har gått till så kan det vara en framgångsfaktor, säger Thomas Johansson.

Han hoppas att det ska lösa sig för de drabbade.

– Det är aldrig roligt att bli lurad på så mycket pengar. Framför allt är det tråkigt när vissa vill utnyttja människor och luras på det viset. Ingen kul sits de har hamnat i, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

Mer i ämnet