Driftstörning slog ut trygghetslarm i Sölvesborg och Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetslarmen i Sölvesborg och Karlskrona slutade fungera under lördagen. En driftstörning hos Tele2 orsakade problem hos larmoperatören Tunstall.

Det var halv tio på lördagsförmiddagen som trygghetslarmen slutade fungera. Både Karlskrona och Sölvesborg satte in sina reservrutiner.

– När vi har problem med tekniken på det här sättet gör vi extra besök hos dem som larmar mycket. Vi ringer också brukarna. Vi får se hur länge det pågår och agera utifrån det. Om det skulle bli som i höstas, men det hoppas vi inte, sätter vi in extrapersonal, säger Annelie Kjellström, som är omsorgschef i Sölvesborg.

Sent på lördagseftermiddagen meddelade Tele2 att problemen var lösta. Vad som kan ske de kommande timmarna är höga volymer av larm in till Trygghetscentralen, som alltså inte kommit fram under dagen.

I Karlskrona har över 1 500 personer trygghetslarm, i Sölvesborg runt 500.

Problem i hela landet

Problemen fanns också på flera andra platser i landet. I Övertorneå så har samtliga larm i kommunen driftstörningar. I Örebro är 3000 larm är ur funktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.