Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalisten Joakim Medin är den som författat boken Samhällsbärarna som berör våldet kvinnor och unga utsatts för under pandemin. Foto: Daniel Wiklander/Scoop - Bokomslag, Privat

Våldet under pandemin skildras i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren i Karlskrona har intervjuats till en ny bok där ökad våldsutsatthet bland kvinnor och unga under pandemin skildras.

– I spåren av coronapandemin kunde man redan efter några veckor se ett ökat våld, berättar författaren och journalisten Joakim Medin.

Riksförbundet Unizon ger ut boken Samhällsbärarna, där 20 olika kvinno-, tjej- och ungdomsjourer har intervjuats om vad de observerat hittills under pandemin.

– Bilden som framträder är inte fullständig eftersom pandemin fortfarande pågår, men det som redan trots det framkommit är att nästan alla jourer jag pratat med har sett en kraftig ökning av antalet stödsökande personer.

Ökningen kom krypande i Karlskrona

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat så ökade samtalen till kvinnojouren i Karlskrona med 50 procent under pandemiåret 2020. Och just kvinnojouren i Karlskrona är en av de 20 jourer som intervjuats till boken om det ökade våldet under pandemin.

– Intervjun med kvinnojouren i Karlskrona var väldigt intressant. De upplevde att det inte kom en omedelbar kraftig ökning när pandemin dök upp, vilket många andra upplevde. I Karlskrona kom det mer krypande, säger författaren Joakim Medin.

Tidsdokument av krisen

Man hoppas nu att boken ska bli en lärdom inför framtiden.

– Vi vill att boken ska vara ett tidsdokument som samlar vad som hände under den här krisen – en kris som saknar motstycke i vår nutida historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet