Mannen åtalas nu vid Blekinge tingsrätt misstänkt för mord förra sommaren. Foto: TT / SVT (Stina Sandström)

Vännerna om misstänkta strypmordet: ”Obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal mot den 56-årige man som misstänks ha mördat en 53-årig kvinna utanför Karlskrona förra sommaren. Flera vänner och bekanta som SVT har talat med berättar att nyheten om det misstänkta mordet kom som en chock.

Polis och ambulans larmades till bostadshuset på en ort utanför Karlskrona under natten till den 11 juli. På plats hittades en då redan avliden kvinna som omgående fördes till sjukhus, där hon senare dödförklarades.

En anhörig till kvinnan, en nu 56-årig man, greps i samband med dödsfallet, och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

”Helt oförklarligt”

Flera vänner och bekanta till den döda kvinnan och den misstänkte gärningsmannen säger till SVT Nyheter Blekinge att nyheten kom som en chock.

– För mig är det obegripligt. Det var absolut inte något som märktes att något inte stod rätt till. Det är helt oförklarligt, säger en vän.

– Det kom helt oväntat. Jag har känt de båda under lång tid, och jag upplevde inte att det var något som var märkligt, säger en annan bekant till de båda.

Åtal väcks – motivbild klar

Under torsdagsförmiddagen väcks nu åtal mot den misstänkte 56-åringen, för mord. Utredningen har visat att kvinnan ströps till döds, och åklagaren Malin Niklasson säger att det finns en tydlig motivbild.

– Utifrån de förhör som har hållits med anhöriga och bekanta har vi fått en samlad bild av ett tänkbart motiv. Men jag vill inte gå in på vad den är, det får åtalet visa, säger hon till SVT.

Två av kvinnans anhöriga säger, via målsägandebiträdet Carolina Sandekjer, att tiden sedan händelsen har varit en mardröm och att de ställer sig bakom åklagarens beslut att väcka åtal.

– De är av uppfattningen att polisen har gjort en väldigt noggrann förundersökning, och de anser att den bevisning som presenterats för dem gör att det är korrekt av åklagaren att väcka åtal mot mannen, säger Carolina Sandekjer.

Den misstänkte 56-åringen har nekat till brott genom hela utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet