Gitarristen Niclas Höglind är spänd på att se resultatet av den nya psalmboken – som kanske kommer att innehålla ett eller flera bidrag från Blekinge. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Vem som helst får bidra med psalmförslag: ”Helt fantastisk möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan arbetar just nu med att ta fram en ny psalmbok – för att uppdatera med nyare psalmer som fler kan ta till sig. Man öppnar samtidigt för att vem som helst kan skicka in bidrag och förslag på psalmer.

– Det låter spännande, ett blekingskt bidrag vore ju fantastiskt, säger Niclas Höglind från Musik i Blekinge.

När nyheten når Musik i Blekinge (länsmusiken) kommer det som en positiv överraskning – att det är öppet för vem som än vill att skicka in psalmer till den nya psalmboken.

Gitarristen Niclas Höglind menar att det är en helt fantastisk möjlighet för Blekinges alla musiker.

– Det finns många väldigt duktiga låtskrivare. Så jag tror det finns en del som kommer nappa på det här, säger han.

Moderna låtar kan klassas som psalmer

Svenska kyrkan efterlyser bland annat fler psalmer som passar för begravningar och bröllop.

Niclas Höglind menar att det i dag är populärt att spela olika poplåtar på sådana typer av tillställningar. Han anser att flera moderna artister hade platsat i den framtida psalmboken.

– Till exempel Kent, Ted Gärdestad, Björn Skifs. Jag tycker de hade passat som psalmer faktiskt.

Han tror att det kan intressera flera av Blekinges musiker att bidra med nya psalmer då det är en rolig utmaning. Därför uppmanar han nu att våga prova. 

– Det blir jättespännande att följa, det blir det verkligen, säger Niclas Höglind.

Niclas Höglind på Musik i Blekinge tror att framtidens psalmer kommer att påminna mer om folkmusik. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.