1002 kurvor i Dalarna är felutformade. Där ökar risken att köra av vägen eller hamna i mötande körfält. Foto: SVT

1002 osäkra kurvor i Dalarna – Trafikverket: ”Skulle inte byggas så idag”

Uppdaterad
Publicerad

På vägarna i Dalarna finns 1002 felutformade kurvor som är konstruerade på ett sätt som gör att risken för olyckor ökar, det visar en granskning som SVT Nyheter och Uppdrag Granskning gjort.

När en väg är så kallat feldoserad, det vill säga med fel lutning och för skarp sväng i förhållande till hastigheten, ökar risken att bilen tappar greppet mot vägbanan och kör ner i diket eller hamnar i mötande körfält.

SVT Nyheter och Uppdrag Granskning har analyserat Trafikverkets egen data och hittat totalt 16 000 osäkra kurvor i Sverige. 1002 av dem finns i Dalarna.

Hastigheter på dalavägar

– Utmaningen är den att vi har ett väldigt gammalt vägnät. Skulle vi bygga dem i dag så skulle de inte se ut på det sättet, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Fem vägar med flest osäkra kurvor

I analysen av vägarna har SVT tagit fram fem vägar med störst andel felutformade kurvor per kilometer väg som uppfyller kriteriererna – för hög hastighet i förhållande till vägens lutning och kurvans radie:

Väg 908 från Smedsbo i Falu kommun till Insjön

Det finns 53 osäkra kurvor på vägen där det i snitt passerar 590 bilar per dygn. I juni 2019 inträffade en olycka i en av de osäkra kurvorna. En personbil mötte en lastbil som hamnat i fler körfält varpå föraren i personbilen tvingades att väja in i vajerräcket.

• Väg 1000 från riksväg 70, nordväst om Mora, till Orsa

Det finns 32 osäkra kurvor på vägen där det i snitt passerar 472 bilar per dygn.

• Väg 604 från Grängesberg till Sunnansjö

Det finns 17 osäkra kurvor på vägen där det i snitt passerar 1453 bilar per dygn.

• Väg 790 från Magnilbo, väster om Säter, till Stora Skedvi

Det finns 34 osäkra kurvor på vägen där det i snitt passerar 992 bilar per dygn.

• Väg 735 från Fors, nordost om Avesta, till Vikbyn, utanför Hedemora

Det finns 30 osäkra kurvor på vägen där det i snitt passerar 924 bilar per dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet