Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En privatperson larmade flera gånger om kurvan, redan före olyckan. ”Det har inte nått fram och det är inte bra”, säger Trafikverkets Trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafft. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikverket: Vi behöver prioritera andra saker

Uppdaterad
Publicerad

Det är Trafikverket som är ytterst ansvariga för säkerheten på vägarna som SVT har granskat. Myndigheten säger att det finns viktigare saker att fokusera på i trafiksäkerhetsarbetet än felutformade kurvor – annat har helt enkelt högre prioritet.

Över 15 000 kurvor på Sveriges landsvägar är byggda så att det är svårt för förare att klara av dem i den skyltade hastigheten. Det visar en stor undersökning som SVT Nyheter och Uppdrag Granskning har gjort.

– Utmaningen är den att vi har ett väldigt gammalt vägnät. Skulle vi bygga dem i dag så skulle de inte se ut på det sättet, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

– Men i relation till alla andra säkerhetsutmaningar vi har, så är inte den högst prioriterad, utan då är det andra saker vi måste göra.

Hör Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet