Advokat UllaBella af Klercker tycker handläggningen går för långsamt. Foto: SVT

14-åriga Sofie kvar på HVB-hemmet – advokaten anmäler nu kommun och domstol

Uppdaterad
Publicerad

I maj beslutade förvaltningsrätten att 14-åriga Sofie ska få flytta tillbaka till sitt familjehem. Men efter att Borlänges socialnämnd överklagat måste hon stanna på HVB-hemmet tills frågan är avgjord i domstol. Nu anmäler Sofies advokat Borlänge kommun och kammarrätten i Sundsvall.

SVT har i flera publiceringar granskat fallet med nu 14-åriga Sofie, som tvingades lämna sitt familjehem och i stället flytta till ett HVB-hem.

Så i maj kom beskedet att Sofie får komma tillbaka till familjehemmet. Det efter förvaltningsrätten i Faluns dom, där rätten ansåg att familjehemmet kan tillgodose den placering som anses vara bäst för flickan.

– Vi hade dock yrkat på att detta skulle börja gälla omedelbart, för att Sofie ska kunna få komma hem så fort som möjligt. Det fick vi avslag på och vi måste vänta på att domen vunnit laga kraft, berättade då Sofies advokat UllaBella af Klercker.

Begärde skyndsam handläggning

Rätten meddelade att Sofie skulle få lämna HVB-hemmet som hon har varit på sedan vintern 2020, när domen vunnit laga kraft. Vilket den inte gjort, då Borlänge kommun överklagade till kammarrätten.

Redan samma dag begärde advokaten UllaBella af Klercker, som företräder flickan, skyndsam handläggning av domstolen.

Anmäler kommun och domstol

UllaBella af Klercker väljer nu att anmäla kammarrätten i Sundsvall samt socialnämnden i Borlänge kommun till Justitieombudsmannen.

”Jag anser att kammarrätten inte beaktat de konsekvenser den långa tidsutdräkten, samt beviljandet av socialnämndens anståndsbegäran, fått för barnets situation utifrån barnkonventionens bestämmelser om barnets bästa”, står det i JO-anmälan.

”Sofie” heter egentligen något annat.

SVT Dalarna har sökt UllaBella af Klercker för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer