Dalatrafik tar över beställningscentral

Uppdaterad
Publicerad

Dalatrafik väljer att inte förlänga kontraktet med Samres. Istället kommer bolaget själv att driva den beställningscentral som bland annat styr färdtjänsten.

– Jag blev ganska nöjd måste jag säga, det är någonting som vi jobbat med under lång tid, säger Bengt Bäcke, ombudsman på Synskadades Riksförbund Dalarna.

Extra bolagsstämma

Under en extra bolagsstämma på måndagen beslutades att Dalatrafik från och med sommaren 2017 själv ska sköta den beställningscentral som styr den allmänna och särskilda kollektivtrafiken i länet.

Dalarna – Dalatrafik

Det är beställningscentralen som bland annat ser till att färdtjänsten kommer, något som delvis skötts från Moldavien och funkat sisådär, enligt både synskadades riksförbund och Region Dalarna.

Läs mer: Det är ren katastrof

Vad är det som ni varit missnöjda med?

– Ja det har varit mycket klagande över resande och just det här med språkförbistringar då beställningscentralen ligger utomlands, säger Bengt Bäcke och fortsätter:

– Just det här att det ligger i länet gör ju att det blir en bättre lokalkännedom. Här vet ju de flesta masar och kullor att vi har en älv som rinner genom länet, säger Bengt Bäcke.

40-tal nya tjänster

Verksamheten kommer att drivas från Borlänge och innebär att ett 40-tal nya tjänster skapas.

Bakom beslutet finns bland annat en utredning som gjordes under 2015. Förändringen kommer att innebära investeringskostnader på 13,1 miljoner kronor och som man räknar med ska vara intjänade till 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet