Personalen kontaktade inte mannens anhöriga och över ett dygn senare hittades han på golvet. Arkivbild. Foto: TT

Äldre man blev liggande en hel dag utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man blev liggande på golvet under en hel dag och blev så svårt medtagen att han fick vårdas på intensiven i Mora. Nu anmäls händelsen till IVO.

Mannen hade bokat in ett hembesök men öppnade inte dörren när besöket skulle äga rum. Den personal som skulle göra hembesöket ropade till mannen genom brevinkastet och ringde sedan till mannens hemtelefon, utan att få något svar.

Enligt anmälan till IVO trodde personalen därför att mannen inte var hemma, eftersom han tidigare sagt att han skulle vara borta en stund under dagen.

Hittades svårt medtagen på golvet

Personalen ringde inte anhöriga när mannen inte öppnade dörren. Drygt ett dygn senare hittade polisen mannen liggandes på golvet, svårt medtagen.

Den personal som anmält händelsen skriver att hen tycker att det borde finnas fasta rutiner för hur man ska agera när en person inte öppnar dörren vid hembesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.