Arkivbild Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Äldre man skickades hem från akuten – dog senare av hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna gör en lex Maria-anmälan efter att en man i 70-årsåldern inte fått tillräckligt med vård på akuten. Han skickades hem och dog senare i sitt hem av en hjärtinfarkt.

Mannen kom in till en av länets akutmottagningar efter smärta i axeln i tre dygn. Efter en undersökning hos sjuksköterskan, som rådgjorde med jourläkare, så bedömdes inte läget som akut.

Mannen fick istället smärtstillande och skickades hem. Dagen efter påträffades han avliden i sitt hem. Han hade fått en hjärtinfarkt.

– Det är stor genomströmning av patienter på regionens akutmottagningar vilket kan utgöra en bidragande orsak till utgången i detta fall, säger Anna Svärd, chefläkare vid Region Dalarna.

Personal upplevde en press

Utredningen som gjorts efter händelsen visar att personal upplevt stress och press att begränsa antalet patienter som skulle bedömas av läkare under den tiden. Det ska ha varit högt patientflöde under lång tid samt brist på vårdplatser.

Regionen vidtar även åtgärder efter händelsen. Till exempel arbetar akuten med att förtydliga rutinerna när det görs bedömningar av patienter med axelsmärtor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.