Totalt i Dalarna är 7,4 procent arbetslösa. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Arbetslösheten bland unga fortsätter att öka – nästan 10 procent i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan fortsatte antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen att öka. Särskilt snabbt ökar det bland ungdomar. Orsaken är att ungdomar ofta jobbar inom de branscher som är hårdast drabbade av coronapandemin.

I Dalarnas län har 1388 personer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan första mars i år.

Den sista maj visar siffrorna att arbetslösheten bland unga i länet ligger på 9,9 procent. Lägst siffror har Säter med 6,3 procent och högst arbetslöshet bland unga har Älvdalen på 15,2 procent.

Coronaviruset i Dalarna

”Coronapandemin har stängt ner mycket av landet och minskat konsumtionen. Det vi säger nationellt gäller i princip för hela landet, med lokala variationer där till exempel turismen är extra stor. Ungdomar har ofta jobb inom hotell, restaurang och handel, vilket är de branscher som drabbats först och hårdast” skriver Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Mellan 15 juni och 21 juni skrev 15 753 personer in sig som arbetssökande. Det är 5 999 fler än samma vecka förra året. Totalt är 462 526 personer inskriva på Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet