Arbetsanalytikern Jan Sundqvist berättar att företag behöver anställa många, men också ställer högre krav vid anställningar. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Jessica Hansson/SVT

Arbetslösheten ökar i Dalarna – samtidigt ställs högre krav vid anställningar

Publicerad

I Dalarna ökade antalet arbetslösa med drygt 1 500 personer i februari i år, jämfört med förra året. Trots att arbetslösheten har gått upp så ser trenden ändå ut att vända – men med nya problem för de arbetssökande.

– Företagen vill ha mer kompetens nu när de anställer jämfört med tidigare, eftersom de vill komma igång kraftigt med produktionen. Detta är en trend som vi inte bara ser i Dalarna utan i hela Sverige, säger arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist.

Företagen saknar kapital

Runt om i Dalarnas kommuner så ser arbetslösheten olika ut. I februari i år hade Säter och Gagnef den lägsta arbetslösheten, där drygt 4 procent av befolkningen saknade arbete. Den högsta siffran fanns i Ludvika och Avesta där arbetslösheten låg på 12,1 respektive 10,9 procent.

– Att det skiljer sig åt bland kommunerna är inte så konstigt egentligen, men det stora problemet är de personer som går långtidsarbetslösa för de riskerar att stanna där när det blir större krav från företagen, säger Jan Sundqvist.

Lågkonjunkturen under pandemin lämnar efter sig ett knepigt läge.

– Alla vill komma igång snabbt nu när det varit lågkonjunktur länge, men samtidigt kan de inte anställa så många eftersom de saknar kapital. Då blir det mer konkurrens bland de arbetssökande och större krav på de personer som de faktiskt anställer.

Arbetsmarknadsanalytikerns tips till dig som söker jobb:

• Titta igenom annonserna och se vad de vill ha och gör en analys av det du kanske saknar

• Gå en kurs, t.ex extra språkkurs, datorkurs eller liknande

• Skaffa körkort, många företag kräver det

• Är du ung eller saknar gymnasieutbildning, sök dig till yrkesutbildningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.