Foto: SVT

Arbetsmiljöverket om psykiatrin i Falun: ”Betydande ohälsosam arbetsbelastning”

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom vuxenpsykiatrin i Falun har tidigare larmat om en orimlig arbetsbelastning. Nu överväger Arbetsmiljöverket att besluta om ett föreläggande och vite om inte Region Dalarna vidtar flera åtgärder för att komma tillrätta med situationen.

Vårdförbundet har tidigare påtalat bristerna utan att något hänt. I slutet av juni anmälde Vårdförbundet Dalarna bristerna i arbetsmlijön inom psykiatrins öppenvård i Falun till Arbetsmiljöverket.

Nu har Arbetsmiljöverkets svar kommit. Myndigheten konstaterar bland annat att det råder omfattande resursbrist i verksamheten vilket ”direkt leder till betydande ohälsosam arbetsbelastning.” Nu överväger Arbetsmiljöverket att besluta om ett föreläggande och vite om inte Region Dalarna vidtar åtgärder.

”Ni ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.”, skriver Arbetsmiljöverket.

Region Dalarna har nu möjlighet att bemöta de krav som Arbetsmiljöverket ställer.

Senast 30 mars 2023 ska åtgärderna vara genomförda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer