Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fastighetsmäklaren om prisutvecklingen på bostadsmarknaden i Dalarna. Foto: Jessica Hansson

Het bostadsmarknad i Dalarna – allt fler vill köpa hus under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Dalarna sjunkit med två procent, samtidigt har villapriserna stigit med åtta procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trenden att köpa hus har dock ökat med 22 procent det senaste året och någon nedgång ser det inte ut att bli.

– Vi har märkt att allt fler blivit intresserade av att just köpa hus och mycket är kopplat till pandemin. Fler vill ha egen trädgård, större utrymme och nära till natur, säger fastighetsmäklaren Jenny Lorenz.

Villapriserna ökar

Enligt den senaste statistiken så har villapriserna fortsatt att öka och visat en uppgång med två procent i juni medan bostadsrätter blivit mindre attraktiva på många ställen i Dalarna.

– Det finns många säljare och lite färre köpare så att säga, och speciellt på de mindre bostadsrätterna. Däremot finns det vissa ställen så som Malung-Sälen och Falun där det fortfarande är högt tryck och bra försäljning oavsett storlek.

Bostadsrätterna dyrare per kvadratmeter

Medelpriset i Dalarna under 2021 på bostadsrätter ligger enligt Svensk mäklarstatistik på mellan 6 000 och 46 000 kronor per kvadratmeter. Husen är lite billigare och kostar mellan 14 000 och 29 000 per kvadratmeter.

– I Falun och Leksand ser man att priserna gått upp markant när det kommer till husköp. Precis just nu är det i Borlänge som priset ökar kraftigt.

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet