Södra Dalarnas Sparbank VD om amorteringskraven: ”I Dalarna kommer inte lika stor andel omfattas av de nya kraven” Foto: Jessica Hansson

Skärpt amorteringskrav på bostäder tros inte påverka så stort i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 september återinfördes det skärpta amorteringskravet på bostäder i Sverige. Något som påverkar många runt om i landet – men i Dalarna är det inte lika stor andel som omfattas.

Det skärpta amorteringskravet innebär att personer som lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst måste amortera ytterligare en procent på bolånet varje år. Enligt en kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort är det endast 18 procent av svenskarna i åldern 20-64 år som har en så pass hög inkomst att de inte skulle omfattas av det skärpta amorteringskravet vid köp av en genomsnittlig bostadsrätt.

Kommer inte påverka majoriteten

I Dalarna är det dock inte lika stor andel som påverkas.

Bostadsmarknaden i Dalarna

– Både hus och bostadsrätter i Dalarna ligger på ganska normala priser. Amorteringen är med i bostadskalkylen och det är inte så stora lån människor har i vårt län, därför kommer inte amorteringskravet påverka majoriteten av bostadsägarna, säger Jonas Nyberg, VD för Södra Dalarnas Sparbank.

I mars 2018 infördes det skärpta amorteringskravet på bostäder i Sverige. Under coronapandemin slopades amorteringskravet för att underlätta för befolkningen rent ekonomiskt.

Billigare i Dalarna

I Dalarna ligger en genomsnittlig bostadsrätt på 1 632 000 kronor vilket är hälften av kostnaden jämfört med en en genomsnittlig bostadsrätt i Sverige som normalt ligger på cirka 2,9 miljoner kronor.

– Det är dyrare i storstäder och det är framförallt där som många också bor och letar bostad i. En högre månadsinkomst och mer kapital ger fler möjligheter men det är tyvärr inte alla som har det idag, säger Jonas Nyberg.

Vilka lån omfattas av amorteringskravet?

• Bolån som är tagna från och med den 1 juni 2016 behöver amorteras om de gör att belåningsgraden på din bostad överstiger 50 procent.

• För bolån som tagits från och med 1 mars 2018 behöver ytterligare amortering göras om skuldkvoten överstiger gränsen på 4,5 gånger vad du tjänar per år.

• Bolån som tagits före den 1 juni 2016 omfattas inte av amorteringskravet.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet