Åtta vargar får skjutas i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har under fredagen tagit beslut om licensjakt på varg 2015. Totalt får åtta vargar skjutas i Dalarna.

Länsstyreslen i Dalarna beslöt idag att åtta vargar får skjutas i länet under licensjakten som startar den 9 januari och pågår till den 15 februari.

Vargarna får skjutas i två olika områden, det ena är ett område runt Saxdalen, Grängesberg, Blötberget och Gonäs i Ludvika kommun. Det andra området är renskötselområdet. Fyra vargar får fällas i varje område. Läs mer om beslutet på Länsstyrelsens hemsida.

GD

Inga vargar ska skjutas i Gävleborg

Sedan tidigare är det klart att 24 vargar får skjutas i Värmland och tolv i Örebro län.

Länsstyrelsen i Gävle har beslutat att inga vargar ska skjutas i Gävleborgs län, då man bedömer att det nu inte finns underlag för licensjakt på varg där.

Delade meningar om jakten

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen har protesterat mot att det nu återigen ska bli licensjakt på varg i Sverige.

Svenska Rovdjursföreningen anser att det är fel att ge klartecken till jakt ”utan att det finns ett vetenskapligt underlag för hur många vargar som verkligen behövs för en livskraftig vargpopulation”.

Naturskyddsföreningen påpekar att  ”en betydande del av vargstammen kan komma att fällas.”

Världsnaturfonden anser att man borde vänta med licensjakt tills de pågående rättsprocesserna i EU om den tidigare svenska licensjakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet