Fram till och med idag har invånarna fått rösta om huruvida Orsa kommun ska tillåta vindkraft vid Noppikoski och Jordikamäkk. Foto: Hannes Forssell/SVT

Beslutat: Folkomröstningen i Orsa avbryts i förtid – trots oppositionens motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Orsas kommunpolitiker samlades på tisdagskvällen för ett extrainsatt kommunfullmäktige med en punkt på agendan: Att avbryta folkomröstningen om vindkraften. Förslaget röstades igenom – trots att oppositionen hade velat ta folkomröstningen i mål.

Att de styrande politikerna inte längre såg någon vits med att samla in kommuninvånarnas röster meddelades redan samma dag som Dalavind drog tillbaka ansökan om att få bygga vindkraftverk i Noppikoski och Jordikamäkk.

Lång diskussion med oppositionen

Men det formella beslutet fattades av hela fullmäktige idag efter en dryg timmes debatt. 21 ledamöter röstade ja, 9 röstade nej och 1 ledamot avstod.

Vindkraft i Dalarna

– Beskedet från Dalavind ställer allt på ända. Just nu finns det faktiskt inget att rösta om, och det vore odemokratiskt att fullfölja nu när frågeställningen inte längre är aktuell, tyckte kommunalrådet Mikael Thalin (C) på mötet.

Oppositionen ville inte avbryta

– Det är intressant att se vart vindarna blåser och vad Orsaborna har att säga om den här frågan, även om Dalavinds ansökan inte finns kvar, ansåg Joakim Larsson från Moderaterna som tillsammans med oppositionspartierna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ville att röstningen skulle fortsätta.

All vindkraft i Orsa skjuts på framtiden

I morse meddelade kommunstyret dessutom att de vill ta fram en energiplan innan de släpper fram eventuella nya vindkraftsprojekt – ett arbete som ligger minst tre år fram i tiden.

I videoklippet här nedan ser du intervjun med Dalavinds vd där han berättar om kungsörnsfyndet som satte stopp för projektet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalavinds vd Niklas Lundaahl om beslutet att dra tillbaka sin ansökan om att etablera vindkraft i Orsa och vad som händer framåt. Foto: TT/Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet