Det har varit en bra dag för räddningstjänsten som lyckats hålla kvar branden bakom begränsningsområdena. Foto: Niko Ago/SVT

Lugn natt i Trängslet – men vädret oroar: ”Lördagen är en ödesdag”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 230 personer, tillsammans med nio helikoptrar och två vattenbombplan, lyckades under torsdagen avancera in i brandområdet – nu kraftsamlar man inför lördagens svåra väderförhållanden.

– Dagen har varit förhållandevis bra, det har inte varit några större problem att behålla begränsningslinjerna. Vi har till och med gjort lite framsteg och kunnat avancera in i brandområdet, säger Anders Rosén, kommunikatör vid räddningstjänsten, under torsdagskvällen.

Även räddningschef Johan Szymanski kommer med positiva nyheter. På twitter berättar han att radiosystemet RAKEL, som tidigare krånglat, nu fungerar som det ska och att även mobiltäckningen på området är förstärkt: ”En framgång som genererade en stor applåd på stabsorienteringen! Samband betyder säkerhet!”

Skogsbranden i Trängslet

Åska och byvind kan försvåra arbetet

Inför helgen väntas återigen svårare väderförhållanden och enligt Anders Rosén beror brandens utveckling mycket på just vädret.

– Det som är oroande är att prognosen talar för åska och byvind – precis det vi inte vill ha. Man kan säga att lördagen är lite av en ödesdag så vi ska vara så förberedda som möjligt.

Förberedelserna görs i form av att fler slangar och sprinklers placeras ut, och genom att organisera räddningspersonal till de platser som kan komma att bli mest kritiska.

Oklart om vattenbombplan bistår

Natten mot fredagen var, liksom torsdagen, förhållandevis lugn i brandområdet. På fredagsmorgonen hade man ännu inte fått besked gällande huruvida man får förstärkning av vattenbombplan under dagen, samt under helgen, eller inte.

– Det vet vi inte än, utan det styr MSB. Om de kommer blir det en överraskning, säger Anders Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet