Brandchefen Johan Szymanski om den ovanliga eldbekämpningen i Trängslet i somras

Uppdaterad
Publicerad

Brandchefen Johan Szymanski stod mitt i en av sommarens värsta skogsbränder och tvingades använda ovanliga metoder. Internationella forskare talar om en kommande fördubbling av skogsbränderna i Sverige. Anledningen: klimatförändringarna. Är den svenska skogen också planterad på ett sätt som ökar brandrisken? Det säger forskare.

Vetenskapens Värld åker till Kanada och följer de brandexperiment som avslöjar sanningen om skogsbränderna. Vi får följa forskarna i kampen mot skogsbränder som i allt högre grad breder ut sig i takt med att jorden blir varmare och torrare.

I programmet får vi följa med räddningschef Johan Szymanski vid Brandkåren Norra Dalarna som ansvarade för släckningsarbetet vid den stora skogsbranden i Trängslets skjutfält i somras. Han blev då känd i hela Sverige då han ledde kampen mot bränderna.

I det här programmet återvänder han till platsen tre månader senare.

– Det är först nu man ser vilken effekt det är på allt det här. Många träd har dött, men samtidigt så finns det enstaka som är fulla av liv fortfarande, så branden har ju inte dödat allting säger Johan Szymanski.

Vetenskapens Värld sänds måndagen den 11 mars klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play.

Se ett klipp ur Vetenskapens värld här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.