I klippet berättar Lena Carlsson, VD för Smycken & Klockor Branschorganisation om hur de använder attrapper för att lura potentiella rånare. Foto: Göran Lidén/SVT

Branschorganisationen om butiksrånen: ”Det är förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har rånrisken ökat för den som säljer exempelvis guld och klockor, säger vd:n för branschorganisationen, som försöker hjälpa sina butiker att skydda sig mot rån. Enligt vd:n kan ett sätt vara att ha sin smyckesförsäljning både i butik och på internet.

Lena Carlsson är vd för Smycken & Klockor Branschorganisation och hon är ledsen över att guldhandlare slutar sälja smycken på grund av rånrisken.

– Det är förskräckligt och tråkigt. Vi försöker hjälpa till med åtgärder så att handlarna ska kunna fortsätta.

Guldbutiksrånet i Säter

Ett sätt, säger hon, är att försöka ha både nät- och butiksförsäljning.

– Man kan balansera upp det lite på det viset.

Samarbetar med polisen

Lena Carlsson berättar att de ständigt jobbar med säkerhetsfrågor och samarbetar med säkerhetsföretag.

– Vi ser också till att få fram bra produkter till våra butiker, som larm, slussar och övriga stöldskyddsåtgärder. Jag hoppas också på att det blir en ökad polisiär åtgärd så vi kan ta buset som utför rånen.

Ett samarbete har inletts mellan polisen och branschorganisationen, enligt Lena Carlsson, för att kunna hjälpa till att ta reda på vem som äger stöldsgodset i de fall det går.

I klippet berättar Lena Carlsson, VD för Smycken & Klockor Branschorganisation om hur de använder attrapper för att lura potentiella rånare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbutiksrånet i Säter

Mer i ämnet