Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ove Brodin och Daniel Johansson, som tyckte olika i vindkraftsfrågan, berättar hur de ser på vindkraftsverken när de nu är på plats. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vindkraft i Svartnäs splittrade bygden – här är åsikterna tio år senare

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en vindkraftspark på höjderna runt Svartnäs i Falu kommun orsakade slitningar i samhället. SVT har besökt bygden för att se vad personer som engagerade sig då tycker om de vindkraftsverk som nu står på plats.

Från början planerades 115 vindkraftverk att byggas på bergen runt Svartnäs. Något hela bygden var emot. Men en mindre andel verk accepterades av flera invånare, mycket tack vare den bygdepeng på knappt en miljon kronor per år som boende i området skulle få som kompensation för att kunna satsa på gemensamma projekt. Andra var fortfarande mot vindkraftsplanerna.

– Bygdepengen fyller ju sin funktion, men att använda den som en utgångspunkt för att få ställa upp vindkraftsverk, det är fel, säger Ove Brodin, som bor i området sedan tio år tillbaka.

Det blev till slut 32 vindkraftverk. Senare byggdes ytterligare 10 i området.

I klippet hör du Daniel Johansson och Ove Brodin som var för och emot vindkraftsbygget berätta vad de tycker om de verk som nu står på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Vindkraft

Mer i ämnet