Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överskottet från oss ska gå tillbaka till delägare och bygd” – Martin Moraeus, ordförande i Allmänningsstyrelsen på Orsa Besparingsskog berättar vad vindkraftsprojektet skulle kunna innebära rent ekonomiskt. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vinster från vindkraft ska stanna i Orsa – så mycket kan det bli

Publicerad

I 20 år har Orsa besparingsskog varit intresserat att arrendera ut mark till vindkraftsbolag. Om det blir ett ja i den kommande folkomröstningen kan det bli verklighet, och då kan delägare och bygd få ett betydande ekonomiskt tillskott.

– Med en fördubblad budget så är det i stort sett fantasin som sätter gränserna för vad som kan göras, säger Martin Moraeus, ordförande i Allmänningsstyrelsen.

Orsa besparingsskog skapades i mitten av 1800-talet när mängder av små skogsskiften slogs ihop till större. Överskottet från skogsbruket, som skulle gå tillbaka till delägare och bygd enligt lagstiftningen, betydde till exempel att Orsaborna inte behövde betala kommunalskatt på nästan 50 år när skogen avverkades.

Vindkraft i Dalarna

Lovande vindmätningar

I dag har inte besparingsskogen samma roll som förr. Men överskottet från skogsbruket, runt 15-20 miljoner årligen, används bland annat till att underhålla byvägar i kommunen.

Vindkraftsprojektet började 2005 då vindmätningar gjordes i skogarna. Resultaten var lovande, och sedan dess har organisationen jobbat för att få vindkraftsarrenden.

– Vi vill försöka få mer avkastning från den skog vi har, det är vårt uppdrag i förvaltningen, säger Martin Moraeus.

”Finns de som är emot”

Samtidigt är det långt ifrån alla cirka 2 000 delägare i besparingsskogen som är positiva till vindkraften.

– Det är inte så många som hört av sig till mig direkt, men om man läser sociala medier och insändare så vet man att det finns de som är emot det, säger Martin Moraeus.

I klippet berättar Martin Moraeus hur mycket vindkraften kan ge, och Erik Partelow från föreningen Nej till vindkraftsindustri i Orsa Finnmark kommenterar siffran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet