Foto: SVT

Coronautbrott på hjärtkliniken i Falun – ”Det är en allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtkliniken i Falun har drabbats av ett coronautbrott sedan tre veckor tillbaka. Tio patienter, som inte längre är kvar på hjärtavdelning 27, har testats positivt samt tolv medarbetare – totalt 22 smittade.

Dock har alla utom tre av de virusdrabbade medarbeterna tillfrisknat och är åter i arbete. För att motverka ytterligare utbrott har samtliga 140 i personalstyrkan testats för covid-19. Även varje ny patient som kommer till avdelningen coronatestas.

– Det är en allvarlig situation när vi ser att det blir en spridning. Och att de hjärtsjuka smittas ser vi som något allvarligt då de är i riskgrupp, säger Kristina Hambraeus som är verksamhetschef på hjärtkliniken i Falun.

Hur gör ni för att motverka ännu mer smittspridning?

– Vi har tagit hjälp av smittsskyddsavdelningen så att vi har rätt utrustning för hygienrutiner. Dessutom använder nu personalen skyddsvisir vid nära arbete med patienter. Den rutinen började vi med igår, säger Hambraeus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet