Hör Teresia Holmberg om hur länge det kan dröja innan Google fattar sitt beslut, och hör två bybor berätta om vad de tycker om planerna. Foto: Lotta Olin Persson/SVT Arkiv

Då kan Google ta beslut om etableringen i Horndal

Publicerad

Igår kväll samlades drygt 250 personer för att diskutera Googles planer på en etablering i Horndal. Flera frågor kretsade kring hur ett eventuellt datacenter skulle påverka naturen och djurlivet i Horndal.

Det är ännu inte beslutat att Google ska etablera sig på platsen, men de har köpt 109 hektar skogsmark och avverkat knappt hälften av den ytan.Men fortfarande ska många praktiska frågor lösas innan spaden kan sättas i jorden – till exempel hur försörjningen av kylvatten till anläggningen ska ordnas.

“Låter naturen sätta gränsen”

Är det ett problem att få loss tillräckligt med vatten till anläggningen utan att torrlägga bygden?

– Det kan det vara i vissa fall, men vi räknar på hur mycket vi kan ta utan att det blir en negativ påverkan. Så vi utgår inte från verksamhetens behov, utan från naturens möjligheter och behov. Vi låter naturen sätta gränsen, säger Teresia Holmberg, konsult på WSP.

Kan naturens begränsningar sätta stopp för etableringen?

– Om alternativet att ta ut vatten från Rossen ger begränsningar så gäller det för oss att hitta alternativ åt Google. Till exempel att ta ut vatten från Dalälven istället, säger hon.

I videoklippet ovan berättar Teresia Holmberg om hur länge det kan dröja innan Google fattar sitt beslut, och så berättar två bybor om vad de tycker om planerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Google i Horndal

Mer i ämnet