Dala Airport blir tillfällig bas för brandsläckningsflyget: ”Går klart snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir en större skogsbrand i Dalarna eller i närområdet kommer Dala Airport i Borlänge fungera som tillfällig bas för brandsläckningsflyget.

– Från Nyköping tar det 45 minuter flygtid att ta oss hit. Skulle vi vara placerade i Borlänge så går det klart snabbare, säger Lars Wallin, sektionschef på SAAB Nyköping.

Den stora och mycket svårsläckta skogsbranden 2018 i Trängslet i norra Dalarna gjorde att Sverige återigen behövde ta hjälp från utlandet för att försöka få stopp på branden. Stora vattenbombplan flög upp från sydeuropa och det blev uppenbart att Sverige inte har tillräcklig kapacitet för att klara skogsbränder av det här formatet.

– Just nu är det den här beredskapen vi bedömer är tillräcklig, tillsammans med våra helikoptrar, menar Kajsa Sjösvärd, beredskapsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Dalarna.

Dala Airport
Sveriges fyra vattenbombare av typen Air Tractor Fire Boss kan stationeras tillfälligt i Borlänge vid behov. Foto: SAAB

Fyra plan på Skavsta

Sedan 2020 har Sverige två egna, mindre vattenbombare i drift. 2021 skaffade vi två till och alla fyra är normalt stationerade på Skavsta flygplats i Nyköping.

Tanken är nu att tillfälligt kunna ombasera dessa brandsläckningsflygplan till Dalarna om behov uppstår inom länet eller i angränsande län.

I klippet hör du sektionschef Lars Wallin och Kajsa Sjösvärd på MSB Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet