Det är viktigt att Dala Airport blir kvar som beredskapsflygplats för Dalarnas sjukvård anser politikerna. Foto: SVT

Länets sjukvård behöver Dala Airport – politikerna protesterar mot Trafikverkets utredning

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att Dala Airport blir kvar som beredskapsflygplats för Dalarnas sjukvård. Det skriver Ulf Berg (M), regionråd Region Dalarna, Jan Bohman (S), kommunalråd Borlänge och Joakim Storck (C), kommunalråd Falun i ett svar på trafikverkets förslag att enbart ha Mora som beredskapsflygplats i Dalarna.

– På Falu lasarett utförs en stor del av länets avancerade sjukvård. Om patienter i behov av akuta transporter med ambulansflyg först ska flyttas långväga med vägambulans fördröjs transporterna, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna.

Trafikverket har just nu regeringens uppdrag att utreda hälso- och sjukvårdens och andra samhällsviktiga verksamheters behov av beredskapsflygplatser och var dessa bör ligga. I det förslag som Trafikverket arbetat fram är inte Dala Airport beredskapsflygplats, närmaste beredskapsflygplatser för Falu lasaretts patienter är Uppsala och Mora.

Den 10 november 2021 ska Trafikverket återrapportera till regeringskansliet med underlag och förslag.

Beredskapsflygplatser i länet:

Hälso- och sjukvården i Region Dalarna använder idag flygplatserna i både Mora och Borlänge. Totalt handlar det om cirka 200 flygtransporter per år, vara 100 från Borlänge.

Dalarnas ambulanshelikopter, SLA, har sin bas på Mora-Siljan flygplats men båda dalaflygplatserna nyttjas vid tankning. Alternativa tankningsmöjligheter i Dalarna för ambulanshelikoptern saknas för närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet