Monica Forsgren (S), ordförande i omsorgsnämnden i Smedjebacken säger att kommunen kräver 151 032 kronor i skadestånd av företaget Tunstall efter teknikproblemen. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Efter problem med trygghetslarm – nu kräver flera dalakommuner ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver tre dalakommuner ersättning på hundratusentals kronor efter höstens teknikproblem med trygghetslarm.

– Larmen gick inte fram, säger Monica Forsgren, omsorgsnämndens socialdemokratiska ordförande i Smedjebacken.

Problemen med trygghetslarm som inte larmade eller larmade försent påverkade tryggheten för gamla och sjuka i minst fyra dalakommuner under hösten. 

– Tack och lov hände ingen allvarlig incident i Smedjebacken under tiden larmen inte fungerade. Det var jätteskönt att det inte gjorde det, säger Monica Forsgren, omsorgsnämndens socialdemokratiska ordförande i Smedjebacken.

De otrygga trygghetslarmen

Tunstall: Larmen ska fungera nu

Trots att larmen inte fungerade under hösten har ingen kommun i Dalarna valt att avbryta avtalet med larmföretaget. Vi har tidigare berättat att Säters kommun fått besked om 28 000 kronor i ersättning från företaget.

Företaget Tunstall skriver i ett mejl tilll SVT Nyheter Dalarna att de har dialog med de drabbade kommunerna och att larmen nu ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet