Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landsbygden missgynnas av Trafikverkets planer på att sänka hastigheten på många vägar, enligt regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD). Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Dalarna säger nej till hastighetssänkningen

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Region Dalarnas regionala utvecklingsnämnd är eniga och säger samstämmigt nej till Trafikverkets plan att inom kort sänka hastigheten på cirka 20 mil riksväg till 80 kilometer i timmen. Region Dalarna hävdar att Trafikverket ensidigt ser på säkerheten och marginaliserar effekterna av restidsförluster för näringsliv och pendlare.

Möjligheten att överleva en frontalkrock är betydligt större vid 80 km i timmen jämfört med om bilarna kör i 90 km i timmen. Det är en del av bakgrunden till att hastigheten på riksvägar utan mitträcken snart ska sänkas, berättar Anne-Karin Grönvold som är strategisk planerare på Trafikverket.

Möter motstånd i Dalarna

Men hon och verket möter motstånd i bland annat Dalarna där flera kommunalråd och nu regionens utvecklingsnämnd protesterar mot Trafikverkets planer.

– Man måste se på den här frågan i ett bredare perspektiv, säger ordföranden i nämnden, regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD) som tycker att det byggs fler säkrare vägar i storstadsområdena än vad det gör på landsbygden.

Enligt Sacrédeus finns det på landsbygd runt om i landet många politiker som reagerar starkt på vad man menar vara Trafikverkets brist på helhetssyn.

SVT rapporterade · Dalarna: Trafikverket vill sänka hastigheten på flera vägar – tror du att säkerheten förbättras?

Trafikverket sänker hastigheten på flera vägar – vad tänker du kring det? Förbättras säkerheten? Dela med dig här i chatten!

SVT · Jonna Björnbom

När experterna tittar på en hastighetsgräns för en viss väg sitter man inte och höftar utan den gräns som experterna kommer fram till är i regel den högsta hastigheten som är mest behaglig att köra på utan att tappa kontrollen för att det går för fort. Förstår inte att det finns så många proffstyckare här som sågar detta för att de själva är FARTÄLSKARE. Själviskt! Dessutom kan inte fartdårarna köra för fort om detta kombineras med Kameror.

Sara B

Precis som SMC skriver är det. Sänkt hastighet kommer att ÖKA antalet galna omkörningar! Dessutom så innebär det en ökning av trafiktätheten med drygt 12% om alla sänkte från 90 till 80! Tätare trafik ger fler olyckstillbud! Dessutom alla dessa trafikövervakningskamerorna som skapar irriterade bilister som tar STÖRRE risker vid omkörningar mellan dessa. Även alla dessa 1-2-1 vägar, de är ju bra, MEN de skapar fortkörare då man blir van med högre hastighet på trånga "mellan vajerräcken" körbanor där fartkänslan överdrivs, då känns det som man står still när man kommer ut på en bred och fin 80-väg! där man utan problem kunde fortsätta i 100.. Känslan gör en uttråkad och man kollar på mobilen istället för på vägen.
Anpassa hastighetsbegränsningarna och vägar efter omständigheter istället så kommer vi närmare nollvisionen!

Anders

Säkerheten förbättras inte, tvärtom, det blir mer stress på vägarna och fler omkörningar. Tänk om!

Anita

Va fanken... underhåll vägarna istället! Men...det är väll billigare att sänka hastigheten 😡

Johan

Att begränsa hastigheten, gör inte att dem som kör för fort ändrar sitt beteende.Det drabbar endast dem redan sköter sig i trafiken..
Sorligt är ordet..Dem skötsamma drabbas för att några tokar uppför sig illa..
Som vanligt med lagar, dem skapas på grund av laglösa, som ändå inte bryr sig..

Curt

Tycker de hastigheter som finns nu är ok, men funderar ibland då man möter bilister som vinglar fram i hög fart och inte har peil på vägen utan sin telefon, den är nog den största faran i trafiken. Har blivit omkörd på 80 väg av en sådan väg dåre med luren i handen många gånger även mötes bilister. Så lite mer koll på vad ni gör i bilen med möten och höger foten tack och blicka ut genom rutan vore bra.

Mia

Skrämmande att se hur många resonerar gällande hastighetsbegränsning, fast föga förvånande när man ser hur en del kör. Många bryr sig överhuvudtaget inte om hastighetsbegränsning eller andra trafikanters säkerhet utan kör som om dårar, jag bryr mig inte om att dom skadar sig själva men man måste visa andra trafikanter hänsyn. Givetvis minskar skaderisken med lägre hastighet.

Hl

När tilltron till hastighetsbegränsningar minskar ökar risken för andra trafikförseelser. Om hastighetsgränserna uppfattas som omotiverade faller förtroendet och följsamheten för övriga trafikregler. Harmoni i trafiken är ett bättre recept!

Dick Larsson

Detta är en styrning att få folk till kolektivtrafiken.

Degen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer